پاپیروس رایند
طومار پاپیروسی با بلندی ۳۳ سانتیمتر و ۵۶۵ سانتیمتر عرض که در یک معبد در تبس (Thebes) پیدا شده پرارزشترین منبع اطلاعاتی در مورد ریاضیات مصر باستان است.
طومار در بازاری در لوکسور (Luxor) مصر در سال ۱۸۵۸ توسط مرد اسکاتلندی ۲۵ سالهای به نام هنری رایند Henry Rhind که بخاطر مداوا به مصر رفته و در آنجا به باستانشناسی علاقمند شده بود، خریداری شد.
پس از مرگ زودهنگام رایند در سن ۳۰ سالگی، در سال ۱۸۶۴ طومار به موزه لندن انتقال یافت که تااکنون در آنجا باقی مانده و از آن زمان به نام پاپیروس رایند یا RMP(Rhind Mathematical Papyrus) نامیده میشود.
نوشتههای هیروگلیف این طومار در سال ۱۸۴۲ کشف رمز شد درحالیکه لوح گلی بابل که به خط میخی نوشته شده بود پس از آن و در قرن ۱۹ رمزگشائی شد.
متن با تشریح این مساله آغاز میشود که اَهمس "َAhmes" (تقریبا ۱۶۰۰ قبل از میلاد مسیح و بدینگونه یکی از اولین افرادی که نام او در تاریخ ریاضیات آورده شده ) نویسنده این مطالب است، اما همچنین ذکر شده که او این متن را از نوشتههای باستانی که به احتمال قوی مربوط به ۲۰۰۰ قبل از میلاد مسیح میشده، رونوشت کرده است.
با وجود اینکه چند نمونه صریح استفاده از ریاضیات کاربردی مانند محاسبات مورد نیاز مساحی و ممیزی، ساختمان و حسابداری، که در برخی از آنها کسرهای مصری بکار رفته، در این پاپیروس وجود دارد، بیشتر مسایل موجود در RMP معماهای محاسباتی هستند.
یکی از این معماها به صورت زیر است:
در ۷ خانه ۷ گربه زندگی میکنند. هر گربه ۷ موش را میکشد که هر موش ۷ خوشه گندم دارای ۷ دانه گندم را خورده است. تعداد نهائی آنها چندتاست؟
این مساله شباهت بسیار زیادی به مساله St. Ives دارد.
چهار پاپیروس کم اهمیتتر از پاپیروس رایند (در زمینه ریاضیات) نیز وجود دارند:
پاپیروس مسکو (Moscow Papyrus) و پاپیروس برلین (Berlin Papyrus) (نامگذاری شده براساس محل نگهداری)، پاپیروس Kahun (نامگذاری شده براساس محل یافت شدن) و طومار چرمی (LeatherRoll) (نامگذاری شده براساس جنس طومار).